מיהן האוכלוסיות שסובלות ממיגרנה הכי הרבה?

בחירת טיפול מיגרנה זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון מיגרנה!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

נראה שלא צריך לספר לכם מהי מיגרנה. אותה צורה שכיחה של כאב ראש עז במיוחד, שמקשה על הסובלים ממנו ומגביל את הפעילות שלהם במיוחד, היא מהמחלות הנפוצות בעולם ואחד הגורמים העיקריים שמביאים לביקור אצל הרופא. על פי ההערכות, מספר בלתי נתפס של יותר ממיליון ישראלים סובל ממיגרנה, כאשר החלוקה היא בין גברים ונשים כאחד, צעירים ומבוגרים גם יחד.

גם כיום אין תמימות דעים בקהילה הרפואית ביחס לגורמים העיקריים המביאים למיגרנה ולמנגון בו היא מתפתחת. ההנחה הכללית הרווחת היא שמדובר בדלקת המתפתחת בקצוות עצבי כלי הדם הפזורים בקרומי המוח. עם זאת, הנתונים כן מאפשרים לקבל תמונת מצב לגבי האוכלוסיות אשר אותן תוקפת המיגרנה בשכיחות גבוהה יותר. אז מיהן האוכלוסיות האלה, במבט על ישראל של 2019?

התורשה כן קובעת

למיגרנה יש בסיס גנטי מובהק, כך שאנשים אשר קרובי משפחה שלהם סובלים ממיגרנה נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר לחוות את הכאבים הלא נעימים האלה אף הם. על פי ההערכות, כשישה מבין עשרה אנשים אשר יש להם קרוב משפחה הסובל ממיגרנה – צפויים לסבול מהבעיה גם כן. אצל אנשים ששני הוריהם סובלים ממיגרנה, הסיכויים עולים לכ-80%.

שימו לב שבכל מקרה התורשה כשלעצמה אינה בהכרח מספיקה להיווצרות ההתקף, כך שנדרשים טריגרים דוגמת מחסור בשעות שינה, לחצים, מאמצים גופניים מסוימים ואפילו חלק מהמאכלים שאנחנו אוכלים או לחלופין נמנעים מצריכתם. מכיוון שלעיתים המקור להתקפי המיגרנה הוא אורח החיים של האדם, הרי ששינויים נקודתיים בו – למשל שגרה קבועה פחות או יותר של ארוחות – עשויים להקל על המצב. מבחינה דמוגרפית, מיגרנה מתחילה לרוב בין שנות העשרים לשנות הארבעים בחיי אדם.

מיקום גיאוגרפי

כל מחלה רצוי לבחון בהקשר הרחב יותר: מספר האנשים הסובלים ממנה ביחס לכלל האוכלוסיה ובהשוואה למקומות אחרים בעולם. התמונה במקרה של מדינת ישראל, למרבה הצער, אינה מעודדת יותר מדי. בעוד שהנתונים מראים שבעולם שכיחות המיגרנה נעה סביב כ-13%, בישראל האחוז גבוה יותר ועומד על פי הנתונים על כ-16-15%. פער של כמה אחוזים בודדים "מתורגם" לכמה עשרות אלפי ישראלים הסובלים מהבעיה.

השאלה שצריכה להישאל היא מהו טיב הקשר הלא רצוי בין ישראל לבין הופעת המיגרנה. ההנחה המקובלת היא שבישראל פשוט הסבירות גבוהה יותר לחוות חלק מהטריגרים המביאים להתקפי מיגרנות, למשל הסטרס ההולך וגובר של ישראלים הנובע מהמצב הביטחוני, מקשיים כלכליים וכן הלאה.

נשים סובלות ממיגרנה פי 3 מהגברים

בלא מעט מצבים רפואיים, יש הבדל משמעותי בין גברים לנשים בשכיחות בעיה רפואית מסוימת וגם בדפוסים הנקודתיים שלה. גם כאן, נשים סובלות יותר ממיגרנה לעומת הגברים. בעוד שהשכיחות הכללית של מיגרנה בין גברים לנשים היא יחסית דומה בגיל ההתבגרות, הרי שבשנים שלאחר מכן מתחיל להיווצר פער. כך למשל הסטטיסטיקה מראה שכ-6% מהגברים צפויים לחיות מיגרנה בשלב מסוים של חייהם, בעוד שאצל בנות המין היפה האחוז גבוה כמעט פי שלושה.

גם במקרה הזה רצוי לא להסתפק בנתונים, אלא לנסות להבין מה עומד מאחוריהם. יש כמה גורמים עיקריים המזוהים עם השכיחות הגבוהה של מיגרנה בקרב נשים. הדעה המקובלת בקהילה הרפואית היא שהתפתחות המיגרנה קשורה באופן הדוק להורמונים נקביים (דוגמת פרוגסטרון או אסטרוגן). מכיוון שהשכיחות של הורמונים אלו גדלה משמעותית בעיקר אחרי גיל ההתבגרות, הרי שנוצר פער בין נשים לגברים.

הנשים חוות במשך רוב חייהן את הווסת החודשית, ולצד זה עוברות תהליכים מורכבים כמו הריון, לידה והפסקת והווסת (גיל המעבר). תקופת הווסת עלול להביא להתקפי מיגרנה, להגדיל את דרגת החומרה של תסמיני המיגרנה השונים ולהקשות על הטיפול בהם. לעומת זאת, בכיוון ההפוך לא מעט נשים מדווחות דווקא על הקלה בתסמיני המיגרנה במהלך חודשי ההריון ולאחר הכניסה לגיל המעבר.

אולי יעניין אותך גם:

במחקר ישראלי נבדק הקשר בין מיגרנות לבין כאבי אגן כרוניים

מיגרנה בעקבות מחסור בויטמינים

המרכז לטיפול ואבחון מיגרנה

המרכז לטיפול ואבחון מיגרנה מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון מיגרנה, כל מה שרציתם לדעת על מיגרנה במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:

מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!
דילוג לתוכן