האם קפה גורם למיגרנה או מחמיר אותה?

בחירת טיפול מיגרנה זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון מיגרנה!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

מיגרנה וקפאיןהקפאין הוא סם פסיכואקטיבי המצוי בטבע בעיקר בעלי צמח התה, בפולי קפה, בפולי קקאו, בגוואראנה, בעשב המאטה ועוד.

לפיכך, ניתן למצוא את הסם הממריץ במשקאות כמו לדוגמה קפה או תה ובמאכלים דוגמת שוקולד וכן ניתן למצוא ריכוז גבוה של קפאין במשקאות אנרגיה ובמשקאות קולה. הקפאין פועל על ידי חסימה של רצפטורים (קולטנים) לאדנוזין.

הקולטנים לאדנוזין מצויים בכל תאי הגוף, אך ההשפעה של הקפאין באה לידי ביטוי כאשר הוא נקשר לרצפטורים של האדנוזין הממוקמים בתאי המוח. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שכאשר האדנוזין נקשר לקולטנים שלו הממוקמים בממברנות של תאי העצב, הפעילות התאית מתחילה להאט. תהליך זה בין היתר מתרחש בזמן שאנו ישנים.

כאשר הקפאין נקשר לרצפטורים של האדנוזין, הוא מונע את הפעילות של האדנוזין ומוביל לתופעה ההפוכה, כלומר להגברת הפעילות התאית. הפעילות המוגברת של תאי העצב מובילה לשחרור של אפינפרין, הגורם בתורו למספר תופעות פיזיולוגיות, כשבין היתר מדובר בעליית לחץ הדם, הגברת קצב הלב, הפחתת זרימת הדם לעור, הגברת זרימת הדם לשרירים, שחרור גלוקוז מהכבד ועוד.

מה הקשר בין אדנוזין לבין מיגרנה?

בזמן התקף מיגרנוטי ניתן להבחין בעלייה משמעותית ברמת האדנוזין בדם. בנוסף לכך, כיום ידוע שהזרקה של אדנוזין ישירות לווריד, יכולה לגרום להתפרצות של התקף מיגרנה.

ההשפעה של האדנוזין על הפעילות המוחית מגוונת ביותר, כשבין היתר האדנוזין יכול לגרום לירידה בפעילות החשמלית של המוח, להרחבה של כלי דם במוח וכן האדנוזין משפיע במידה מסוימת על היבטים שונים הקשורים לתנועה ולשינה.

מהי השפעת הקפאין על המיגרנה?

ישנם רבים הלוקים במיגרנה, המדווחים על כך ששתייה של כוס קפה חזק במיוחד, מובילה להפסקת ההתקף המיגרנוטי תוך זמן קצר יחסית. למען האמת, אין זה מפליא במיוחד וזאת כיוון שהקפאין מהווה מרכיב שכיח במגוון רחב של תרופות לשיכוך כאבי ראש. הקפאין תורם לספיגת התרופות המיועדות לטפל בכאבי ראש, אך יכול לשמש בעצמו להקלה על כאבי הראש.

לרוע המזל, הקפאין לא באמת יכול לשמש כטיפול לגיטימי למיגרנה וזאת כיוון שההשפעה שלו על כאבי הראש אינה אחידה. בין היתר ההשפעה שלו משתנה בהתאם למינון שנעשה בו שימוש. כך לדוגמה כאשר מדובר באדם שלא נוהג לשתות קפה באופן קבוע, הרי שצריכה של קפה יכולה לספק הקלה על כאב ראש בדרגת עוצמה בינונית או קלה.

עם זאת, אדם הצורך מינונים גבוהים של קפה, עלול לסבול מהתמכרות לקפאין. מצב זה נוצר כאשר הגוף מצפה למנת הקפאין הבאה וכשזו ממאנת להגיע, עלולים דווקא להתפתח כאבי ראש. כמו כן, תסמיני הגמילה מקפאין כוללים עייפות מוגברת, קושי להתרכז, בחילה ועוד.

למעשה, ישנם דיווחים רבים על התפרצות של התקפי מיגרנה בעיקר בימי שבת או בחגים, כאשר נהוג לישון עד שעה מאוחרת יחסית ולדחות את השעה שבה נצרכת כוס הקפה הראשונה של הבוקר. תופעה זו זכתה זה מכבר לכינוי "מיגרנה של סוף השבוע" או weekend migraine.

קפאין כטריגר להתקף מיגרנה

ישנו מגוון רחב ביותר של טריגרים, שיכולים לגרום להתפרצות של התקף מיגרנה, כשבין היתר מדובר על הדימום החודשי בנשים, שתיית יין אדום, אכילה של גבינות מסוימות וצריכת מזונות המכילים מונוסודיום גלוטמט. בנוסף לכך, בעוד שישנם חולים שיחושו הקלה לאחר צריכת קפה, הרי שישנם כאלה שעלולים לסבול מהתפרצות של התקף מיגרנה בתגובה לשתיית כוס קפה.

ניתן להבין כי הקשר בין מיגרנה לקפאין הוא קשר מורכב שרב הנסתר על הגלוי בו, אך באופן כללי מומלץ. להיות ערים לכך שישנם יחסי גומלין מסוימים בין קפאין לבין מיגרנה ולנסות לבדוק באופן אינדיבידואלי כיצד משפיעה צריכת הקפאין על המיגרנה, על מנת שניתן יהיה לנצל את המידע לטובת הטיפול. כך לדוגמה ניתן יהיה להקפיד על צריכת קפה בשעות קבועות מדי יום, להפחית את צריכת הקפאין ועוד.

מיגרנה בעקבות מחסור בויטמינים

המרכז לטיפול ואבחון מיגרנה

המרכז לטיפול ואבחון מיגרנה מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון מיגרנה, כל מה שרציתם לדעת על מיגרנה במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:

מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!
דילוג לתוכן